ZWYCZAJ
ŚWIĘCENIA POKARMÓW
Chleb, jajka,
kawałek wędliny, chrzan, sól, pieprz - te produkty najczęściej znajdują się w
wielkanocnym koszyczku. W Wielką Sobotę wierni niosą je do kościołów, by
zostały poświęcone. W koszyczku
wielkanocnym najistotniejsze są: baranek – symbolizujący Chrystusa składającego
siebie za zbawienie świata oraz jajko - symbol nowego życia. Trudno wyobrazić
sobie święconkę także bez chleba (podstawowy pokarm, symbol ciała Jezusa),
kawałka wędliny (ma zapewnić dostatek całej rodzinie), chrzanu
(oznaka siły) oraz soli (zabezpieczenie przed zepsuciem). Zwyczaj święcenia
pokarmów narodził się w VII w. i trwa do dziś. Wierni także i w naszej parafii,
często całymi rodzinami przybywali do świątyni, aby poświecić misternie przygotowane
produkty w koszyczkach, które zostaną w gronie rodzinnym spożyte w czasie
uroczystego śniadania wielkanocnego.
Bielsko – Biała Straconka 07.04.2012r. ks. RJ.
do aktualności
foto: kl. W. Wojtasik